Destillation af vin

FORSØG

destillation af vin

Billede af LEEROY Agency fra Pixabay

Den olie der pumpes op af Nordsøen, kaldes råolie. Råolien består af tusindevis af forskellige organiske molekyler og er derfor ikke umiddelbar klar til brug. De velkendte olieprodukter som for eksempel benzin, petrolium og smøreolie fremkommer, når råoliens carbonhydrider adskildes i mindre grupper, som kaldes fraktioner. Carbonhydrider har forskellige kogepunkter og man kan derfor adskilde råolien i de forskellige fraktioner ved at destillere den.

Desværre kan vi ikke arbejde med råolie i laboratoriet pga. sundhedsmæssige aspekter.

I stedet skal I destilere en ethanolopløsning, i dette tilfælde vin.

I destilationen udnyttes det dels at ethanol har lettere ved at fordampe end vand (ethanols kogepunkt er \(\small 78,\!29^\circ\text{C}\)1 og vands kogepunkt er \(\small 100,\!0^\circ\text{C}\)2)

Formål

Vi vil se om vi ved destilation kan bestemme alkoholprocenten på en ethanolopløsning som for eksempel vin.

Apperatur

  • Destilationsopstilling
  • 100 mL målekolbe
  • 50 ml målekolbe

Kemikalier

  • Ethanolopløsning, så som vin

Sikkerhed og affaldshåndtering

Anvend kittel. Alt affald kan bortskaffes i vasken eller skraldespandene.

Fremgangsmåde

Begynd med at opstille udstyret til destilation, se opstilling på figur 1. Der må kun sættes stativklemmer på kolbernes slib. Husk at opstillingen skal spændes op i stativ, og at der skal plastikklemmer på samlingerne.

Opstillingen skal godkendes af læreren, før der tændes for kølevand og varme.

  1. Hæld en lille smule af jeres ethanolopløsning over i en porcelænsskål
  2. Afprøv om opløsningen kan brænde
  3. Afmål 100 mL af ethanolopløsningen i en målekolbe og hæld det i jeres rund kolbe
  4. Afvej en tør 50 mL målekolbe, der bruges til opsamling af destillationsproduktet
  5. Begynd destillationen, afbryd destillationen hvis målekolben bliver fyldt
  6. Når temperaturen er ca \(\small 90^\circ\text{C}\), kan man regne med, at alt ethanol er destilleretr med over, og destillationen afbryde
  7. Afvej målekolben
  8. Overfør en lille smule af jeres destillat til en porcelænsskål
  9. Afprøv om destillatet kan brænde

Databehandling

Teori

  • Tegn og beskriv ethanol molekylet
  • Hvordan minder destillationen af vin om destillationen af råolie?
  • Forklar hvordan råolie bliver adskildt i forskellige carbonhydrider i destillationstårnet

Databehandling

  • Kunne jeres vin brænde?
  • Kunne jeres destilat brænde?
  • Ud fra mængden af jeres destilat, hvad var alkoholprocenten i jeres vin?
  • Hvad er afvigelsen på jeres resultat i forhold til den faktiske alkoholprocent?

Diskussion

  • Hvad kunne skyldes at der er en afvigelse mellem jeres bestemmelse af alkoholprocenten og så den faktiske alkoholprocent? Er det sandsynligt at jeres destillat er 100% ethanol? Hvorfor ikke?