Mekanikken i Fast and Furious 7

Fast and furious serien er kendt for deres bilscener og fast and furious 7 er ingen undtagelse. Der er en scene der foregår i Abu Dhabi i De Forenede Emirater, hvor Torreto og hans bande af glade bilentusiaster ender med at stjæle en bil. Scenen, som denne opgave tager udgangspunkt i, kan ses herunder, for dem der har lyst.

Bilen befinder sig i en penthouse-lejlighed i Etihad Tower 2 som er 305 meter højt. Etihad Towers består af 5 bygninger, hvor den højeste er 305 meter og den laveste 234 meter. Under biltyveriet ender Torreto og O’Connor men at flyve fra først Tower 2 til Tower 3 for her at fortsætte gennem Tower 3 og flyve videre til Tower 4.

Bilen de stjæler er en Lykan HyperSport som har 770 hestekrafter et moment på 1000 Nm og en tophastighed på 245 miles per hour (mph). Den kan gå fra 0 til 60 på 3 sekunder og har en vægt på 1510 kg.

 1. Hvad er accelerationen på Lykan HyperSport’en?

Efter at have vist bilen frem ved at kører rundt blandt gæsterne, sætter de kursen mod et vindue. Det tager bilen 12 sekunder i filmen, fra Torreto trykker spejderen i bund til den kører gennem vinduet. I de 12 sekunder er der både slowmotion og dialog så de 12 sekunder er nok lige lang nok tid. Hvis vi tager højde for filmiske friheder, så er bilen 6 sekunder om at nå hen til vinduet

 1. Med hvilken hastighed kører de igennem vinduet med?
 2. Hvor lang er den distance de har tilbagelagt og er dette realistisk?

Efter bilen er kørt igennem vinduet fortsætter den i frit fald over til Tower 3.

 1. Tegn et kraftdiagram af bilen, både når den kører på etagen og når den er i luften.

De 6 sekunder som vi regnede på var nok lige i overkanten, så lad os tage tiden ud af billedet. Hvis man går ind på Google Maps kan man estimere afstanden mellem bygningerne og størrelsen på bygningerne. Hvis vi estimere, at Tower 2 i gennemsnit er 35 meter bred, så vil bilen kunne tilbagelægge denne afstand inde i tårnet inden den flyver gennem vinduet.

 1. Hvilken hastighed vil bilen have ud gennem vinduet?
 2. Hvor lang tid vil det tage, at tilbagelægge de 35 meter?

Hvis vi antager, at hastigheden ud af vinduet er 25 m/s.

 1. Hvor lang tid vil det tage bilen at komme over til Tower 3, hvis det står 45 meter væk?
 2. Hvor mange etager falder den, hvis en etage er 4 meter?

I filmen ser det ud til at bilen rammer gulvet med en vinkel af 12 grader. Hvis den lander 4 etager længere nede vil det svare til en vinkel på 35 grader. Lad os derfor se på, hvis bilen kun falder to etager, altså halvdelen af hvad den faldt

 1. Hvor stor en begyndelseshastighed skal bilen så have?

Det kunne godt være, at bilen til at starte med ikke stod helt stille, men accelerede fra en begyndelseshastighed og op til de 35 m/s ud af vinduet.

 1. Hvor stor skal begyndelseshastigheden have været, hvis den skulle kunne nå en hastighed på 35 m/s ud af vinduet på 35 meter?

Efter at have kørt gennem Tower 3 og fløjet videre til Tower 4 ender det med, at bilen i frit fald styrter mod jorden. I filmen tager det klip 16 sekunder, men hvis vi igen tager filmiske finurligheder fra, så varer det nok 9,5 sekunder.

 1. Hvor højt oppe fra vil den falde, hvis det skulle tage 9,5 sekunder?

Mere realistisk er, at faldet tager 6,69 sekunder.

 1. På hvilken etage falder bilen fra?
 2. Hvor stor en kinetisk energi har bilen lige inden den rammer jorden?
 3. Med hvilken hastighed rammer bilen jorden?