Category: Matematik

  • Grundlæggende mængder og tallinjen

    Vi har nu fået et kendskab til hvad en mængde er og hvorledes vi skriver dem op samt hvordan vi kan skabe nye mængder. En mængde kan også repræsenteres visuelt. Dette gøres ofte ved hjælp af cirkler. Hvis vi ser på to mængder som indeholder de første ti tal i to-tabellen og de første ti…

  • Mængdelærer

    Vi skal her se lidt på begrebet mængdelærer for at få en basisforståelse for matematisk notation og mængder. Her er der to eksempler. Lad os sige, at vi har følgende to mængder \(M=\{2,4,6,8\}\)\(N=\{4,8,10,12\}\) LØSNING For at finde foreningsmængden skal vi finde den mængde vi for når vi forener de to mængder. Vi starter med at…

  • Fit data til logistisk vækst

    For at få fittet en logistisk vækst funktion til en række data kan man bruge en række forskellige CAS værktøjer. Man kan også skrive et scipt som fitter funktionen til de givne datapunkter. Her har er det et python script som fitter en logistisk vækst funktion til en række datapunkter. Man kan kører pythonscriptet i…

  • Procentregning

    Procent kommer fra det latiske per centum, hvilket betyder “per hundrede” og skrives med symbolet %. Derfor vil e.g. 25 % være det samme som 25 ud af 100, eller 25 hundrededele, hvilket også svare til en fjerdedel. \({25\over100}={1\cdot25\over4\cdot25}={1\cdot{\color{red}\cancel{\color{black}25}}\over4\cdot{\color{red}\cancel{\color{black}25}}}={1\over4}\) For at finde en procentdel af et tal, skal man gange tallet med procenten og derefter…

  • Følsomhedsanalyse

  • Brobygning og statistik

    Vi skal se lidt på statistik og sandsynlighedsregning. Vi skal kaste lidt med nogle terninger, både fysiske og tænkte, under søge om firmaer holder hvad de lover og se om vi kan gøre livet for en matematiklærer mere simpelt. Denne side inderholder materialer som vi skal bruge i forbindelse med undervisningen. Terningekast Vi skal kaste…

  • Optimering inden for et polygonområde

  • Afstande i rummet

    Vi skal se lidt på afstande i rummet. Både afstand mellem et punkt og et plan, mellem et punkt og en linje, og mellem to linjer.

  • Skæringer og vinkler i rummet

    Vi ser her på skæringer og vinkler i rummet. Vi starter med at se på to planer i rummet og hvordan vi finder skæringen mellem disse og derefter hvorledes vi kan finde vinklen mellem disse. Herefter ser vi på skæringen mellem en linje og et plan og til sidst vinklen mellem en linje i rummet…

  • Planets ligning på normalform

    Vi har set på hvorledes vi kan beskrive et plan i rummet ved hjælp af to vektorer og et punkt og derved opstille en parameterfremstilling. Her ser vi på en anden måde at beskrive et plan ved hjælp af et punkt og en enkelt vektor som står normalt på planen.

  • Vektorprodukt

    Også kaldet krydsprudukt, er en måde man kan “gange” vektorer sammen lige som skalarproduktet. Hvor skalarproduktet gælder for både vektorer i planet og i rummet og giver et tal, der af navnet, gælder vektorproduktet kun for vektorer i rummet og giver endnu en tredje vektor som står vinkelret på begge de to vektorer som blev…

  • Planets parameterfremstilling

    Vi ser her på parameterfremstillingen for et plan. Den minder meget om det vi har snakket om for linjens parameterfremstilling men med et ekstra led på. Vi skal derfor kende ét punkt, men to retningsvektor. De to retningvektorer kan enten være opgivet, eller man kan beregne dem. Hvis vi skal regne os frem til dem…